Grieks dagboek 4 juli 2015

Gisteren trokken ja-stemmers en nee-stemmers de straat op in Athene.

Nee-stemmers verzamelden zich op het Syntagmaplein in Athene, waar Tsipras zijn toespraak hield.Bekijk in onderstaand filmpje dat duizenden mensen, die zondag tegen het voorgestelde bezuinigingspakket zullen stemmen, op de been kwamen en hoe Tsipras zich een weg baant door de menigte. Beluister zijn toespraak, die hij aanving met: “Vandaag vieren we de democratie, we zijn nu al winnaars!”

Ja-stemmers verzamelden zich bij het stadion Kallimarmaro, tegenover de Nederlandse Ambassade. Bekijk in onderstaand filmpje dat duizenden mensen de straat opgingen, die zondag voor een nieuwe overeenkomst met de Eurogroep zullen stemmen, en dus instemmen met de geëiste draconische bezuinigingen, die de Eurogroep voorstelde.

Ιs er eigenlijk nog wel een keuze, vragen velen zich af. Hoe eerlijk is de keuze die het Griekse volk heeft, bij het referendum van aanstaande zondag eigenlijk? Lees hier de gedachten van Bert de Vroey, VTR journalist en Griekenland kenner, hierover.

Deze donderdag stond voor gelovigen in Griekenland en over de hele wereld in het teken van gebed voor Griekenland. Gelovigen van allerlei kerkelijke denominaties deden een oproep om 24 uur lang te bidden voor de werkelozen, mensen die aan of onder de armoedegrens leven en voor andere zorgelijke ontwikkelingen die de crisis meebrengt, zoals een stijging van 150% in prostitutie en voor de toekomst van het land. “We believe that God is a God of justice. In a world of corruption, exploitation and greed, God is in a special way the God of the destitute, the poor, the exploited, the wronged and the abused. We believe that God calls us to stand with those who are victims of injustice. “, lees ik in deze oproep tot gebed.

De Grieks Orthodoxe kerk nam niet officieel deel aan deze dag van gebed. Wel riep het hoofd van de kerk, archibisschop Ieronimus, het volk op om ja te stemmen bij het referendum en zo in het hart van Europa te blijven. In april dit jaar, kondigde Tsipras aan een dialoog te zijn begonnen met de Orthodoxe kerk, om bezittingen van de schatrijke kerk te gebruiken en zo het land te helpen de schulden te kunnen afbetalen. Tsipras, die zelf verklaart atheist te zijn, bedankte Ieronymus ‘met heel zijn hart’. Onbekend of hier verder iets mee gedaan is. Lees hier meer details.

Intussen gaan toeristen gewoon door met het vieren van hun vakantie op de Griekse eilanden. Zij merken nauwelijks iets van de crisis in het land en kunnen, in tegenstelling tot de Grieken zelf, onbeperkt geld pinnen. Lees hier een reisverslag van Jorgos Nikolidakis van de Griekse Gids.

We zijn nu slechts een paar uur verwijderd van het Referendum. Het Griekse volk lijkt te zijn verdeeld in twee kampen, het ja-kamp en het nee-kamp. Maar wie is wie? Bekijk het filmpje van Paul Mason hier over.

Morgenavond om negen uur zullen de uitslagen van het Referendum bekend zijn. Ik hoop en bid, hoe dan ook, voor een betere toekomst voor dit mooie land en eenheid onder haar bewoners.

Advertenties

2 gedachtes over “Grieks dagboek 4 juli 2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s