Grieks dagboek 25 augustus

“Ik heb weinig verstand van politiek”, zegt de eigenaresse van de verfwinkel vinnig, “maar ik weet wel dat we in 2015 nog niet normaal hebben kunnen werken. Eerst waren het de verkiezingen van januari, vervolgens de onderhandelingen met de schuldeisers, toen het Referendum en de kapitaal controle die de mensen in hun ban houden. Net toen we dachten dat de rust was teruggekeerd, krijgen we nu weer verkiezingen”

De impact van verkiezingen op het consumentenvertrouwen is enorm. Volgens de Griekse Statistische Autoriteit kelderden de omzetten in de detailhandel in januari, toen de eerste verkiezingen van 2015 plaatsvonden, met 18,7%. Ook de kapitaal controle is een grote domper voor de detailhandel gebleken, al is de verkoop van etenswaren en benzine juist gestegen.

Ik zoek een pot verf uit en constateer dat er wel vijf klanten in de winkel staan. Verder is het in de stad nog vreselijk stil. Borden op winkelruiten melden een terugkeer van winkeliers eind augustus en ook veel andere stedelingen zijn de stad ontvlucht. Discussies over de politiek hoor ik nauwelijks om me heen.

Alleen de krantenkoppen op de voorpagina’s van de kranten, die aan de kiosk op de zomerwind wiegen, schreeuwen luidkeels. Dat de pogingen tot het formeren van een nieuwe regering op niets is uitgelopen en het Griekse volk dus weer naar de stembus zal moeten, nu Tsipras is teruggetreden. Dat de nieuwe partij ‘Volksunie’- gevormd door 25 ‘rebellen’ van de partij Syriza- beweert het “nee” van het Griekse volk bij het Referendum te vertegenwoordigen. Het derde memorandum is van het zelfde ‘deeg’ als de vorige twee en zal bezuinigingen, recessie en een stijging van werkeloosheid brengen, vindt de Volksunie.

“Ik vind het een goede zet van Tsipras”, zegt de jongen die een paar kwasten heeft uitgezocht. “Hij kon niet verder met de verdeeldheid binnen zijn partij en zal zijn steun nu ergens anders moeten zoeken. Misschien kan hij bij de verkiezingen zelfs met een meerderheid uit de bus komen, hij is nog steeds populair. Ik zie het positief in”. De eerste peilingen laten overigens geen meerderheid voor Syriza zien. De voormalige regeringspartij zal volgens de peilingen 28% van de stemmen behalen, gevolgd door de Nieuw Democraten met 25%.

“Ik hoop dat je gelijk krijgt en ik niet voor niets energie in mijn nieuwe etalage steek”, zegt de jonge vrouw in werkkleding. Ze wijst naar de overkant waar ze haar bloemenwinkel heeft. “De verkiezingen vallen midden in het trouwseizoen. Als ik geen werk kan afsluiten voor oktober kan ik mijn winkel wel opdoeken”, zegt ze nijdig en rekent een pot lichtgroene verf af. Ze weet nog niet of ze gaat stemmen, meldt ze nog voor ze de winkel verlaat. Vertrouwen in de politiek heeft ze allang niet meer.

“Ze heeft geen ongelijk. In januari zijn we hoopvol met Syriza in zee gegaan en velen zijn teleurgesteld, moedeloos en in verwarring”, zegt de man voor mij bij de kassa. “Tegen mijn kinderen zeg ik naar de stembus te gaan met goede criteria, zonder ‘in partijen’ te denken. Wat we nodig hebben is werkgelegenheid, stabiliteit en vooruitgang.” Of zijn kinderen hier oor naar hebben is maar de vraag. Het Griekse volk is intussen behalve crisismoe, ook verkiezingsmoe.

Grieks dagboek 25 augustus

Advertenties

Een gedachte over “Grieks dagboek 25 augustus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s