About me

                                                                   IMG_7427

Jaren geleden verruilde ik de Hollandse bloembollenvelden voor Piraeus, de hectische havenstad van Athene. Samen met Vassilis woon ik daar in een oud familiehuis, dat in 1929 gekocht werd door pappous Antonis.

Al jong was ik bezig met schrijven, maar in de eerste jaren van mijn Griekse leven kwam ik daar nauwelijks aan toe. Eerst kreeg ik twee mooiste kinderen ooit ‘in de schoot geworpen’: Apostolos -inmiddels 22-die momenteel een sociale dienstplicht in een verzorgingstehuis in Pyrgos doet, en Anna-nu 20- die een kunstopleiding  in den Bosch volgt. Daarna , in 1999, opende ik een bloemenwinkel in het hartje van de stad. Het waren drukke jaren.

Tot in 2009 de Grieks financiele crisis aanbrak.De omzetten kelderden en in de winkel werd het steeds stiller. Het klimaat was paniekerig, er waren rellen en  dagelijks vinden demonstraties plaats.Vassilis ging weer varen, er moest brood op de plank komen.Op een dag, toen de stoeptegels door de lucht vlogen in Piraeus tijdens een rel, zei mijn zus: “Waarom ga je er niet over schrijven?”

En dat deed ik. Tijdens deze rumoerige jaren schreef ik een wekelijkse column over de heersende crisis. Mijn focus lag vooral op de ‘gewone Griek’, die in de media werd weggezet als lui en onbetrouwbaar. Het waren de verhalen die ik om me heen hoorde, in mijn winkel en op straat.Ik beschreef de gezichten achter de kille cijfers van de nieuwsberichten.

In 2013 sloot ik noodgedwongen mijn bloemenwinkel. Maar ik bleef schrijven. De eerste jaren nog vooral over de crisis..De laatste tijd schrijf ik meer over het Griekse leven, zoals ik het beleef, over mijn reizen, over de kleurrijke tradities  en feesten. Natuurlijk komt het thema armoede vaak terug in mijn verhalen, want de overlevingstocht wordt voor veel Grieken almaar zwaarder. Maar Griekenland is zoveel meer. Het blijft een prachtig land. Een land vol verhalen.Voorlopig wil ik ze blijven opschrijven!

Advertenties

15 gedachtes over “About me

 1. Beste Geertje, ik kwam op je blog terecht en dacht: wat leuk! Ben wel benieuwd hoe het een Nederlander in Griekenland vergaat. Zeker één van mijn favoriete landen trouwens. Zelf woon ik in Colombia (nog niet zo lang hoor) en vind het dus leuk om verhalen te lezen van andere emigranten. Ik ga je dus volgen in ieder geval! 🙂 Groetjes, Sabine

  Like

 2. Lieve Geertje,

  hoe gaat het met je?

  Momenteel ben ik bezig met de promotie van een nieuwe liefdadigheidsorganisatie voor Griekse kinderen vanuit Nederland. Het betreft een organisatie warvoor een belangrijk pleitbezorger voor de Griekse zaak betrokken is. ik probeer een breed platform te creëren en op onze website uitgebreid aandacht te besteden. Ik zou je willen verzoeken: kun je eenartiklel schrijven over de Griekse gaarkeukens, daklozenopvang en ander items aangaande deze emnsonterende crisis, in ruil kun je alle collums welke ik plaats gebruiken voor je eigen website. We moeten ons verenigen om aandacht te vragen voor deze humanitaire ramp op Europese bodem. Graag je medewerking.

  LIEFS, Erwin

  Like

 3. Beste Geertje,

  Ik ben studente journalistiek aan de Erasmus hogeschool. Voor ons Europa Magazine schrijven wij een stuk over de huidige situatie in Griekenland. Aangezien u daar woont en de crisis van erg dichtbij hebt meegemaakt, zouden wij u heel graag interviewen. Heeft u hier eventueel interesse voor?

  U kunt mij steeds bereiken op: Bianca.Haegens@student.ehb.be
  Alvast bedankt!

  Met vriendelijke groeten,
  Bianca Haegens

  Liked by 1 persoon

 4. Geachte mevrouw,

  per toeval kwam ik uw blog tegen en heb al heel wat artikelen gelezen. Mooi geschreven en ook mooi verzorgd. Graag zou ik u willen uitnodigen voor een interview voor onze website. Zou u zo vriendelijk willen zijn mij te laten weten of u interesse heeft?

  Met vriendelijke groet,

  Erwin

  Griekse Vereniging Eindhoven

  Like

 5. Dag Geertje,
  We hebben veel je berichten gevolgd in de krant over Griekenland, en vinden het land ontzettend mooi.
  Het heeft de gemoederen nogal bezig gehouden ivm de crisis en de daaruit vloeiende bezuinigingen.
  Graag zouden wij (Henny en Hetty) de eerste 2 weken van juni een huisje willen huren in de omgeving van Athene.
  Zelf al veel gezocht maar niet gevonden. (te ver van Athene) Er zijn wel hotels genoeg maar dat willen we niet.
  Nu hebben we een vraag of jij iets weet in die omgeving.
  Sorry dat we deze website daar voor gebruiken, ik had nl bij de krant al je mailadres opgevraagd maar niet gekregen.
  Misschien heb je wat links die ons verder kunnen helpen?
  Met vriendelijke groet
  Hetty Jansen
  hettyjansen@solcon.nl

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s